Stel, je hebt dit weekend een reünie van één van de oudste famlies van Curaçao. Mensen komen van heinde en ver om de bijeenkomst bij te wonen, elkaar te leren kennen of oude banden aan te halen. Het eerste wat er in je opkomt is natuurlijk: hoe zit het met de stamboom!? Is die persoon je achternicht of ben jij haar achteroom?
De kunst van het stamboomonderzoek heet genealogie. Er zijn in iedere familie wel een aantal mensen die zich bezig houden met dit onderzoek. Tot een paar jaar geleden kon dat niet anders dan de archieven bezoeken. Ons Nationaal Archief wordt bevolkt door mensen die huwelijksakten en geboortepapieren van honderden jaren geleden bestuderen. Ontbrekende informatie, verkeerd gespelde namen, en allerlei andere mysteries zoals het later erkennen van kinderen maken genealogie soms een spannende en bijna mysterieuze bezigheid. Sinds een aantal jaren is er online ook veel te vinden. Op wiewaswie.nl kun je geboorte-, sterf- en trouwaktes van het Koninkrijk vinden. Op gahetna.nl kun je ook fotocollecties vinden en op online-begraafplaatsen.nl vind je grafstenen op alle begraafplaatsen van Nederland. Ook is er een keur aan software, waarbij het open source programma ‘GRAMPS’ boven de rest uitsteekt. Omdat er een open standaard voor genealogie is, GEDCOM, kan de stamboom geëxporteerd worden en in een ander programma ingelezen worden.
Online zijn er ook nogal wat initiatieven, zoals ancestors.com, geni.com en wikitree. Voor een aantal van deze diensten moet je toch wel aardig wat betalen op jaarbasis, maar wikitree is gratis. Wikitree richt zich niet op de expert, die in zijn of haar eentje een hele stamboom minitieus wil bijhouden, maar op het samenwerken aan een familiegeschiedenis. Zo kan ieder lid van de familie zijn of haar eigen ‘omgeving’ invoeren en wordt de boom steeds groter.
en.wikipedia.org/wiki/Genealogy_software
www.wikitree.com