Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de IT-industrie. Reden voor een ware explosie aan organisaties die meisjes al vroeg willen betrekken bij software ontwikkeling. Even googlen op ‘girls code’ en je krijgt een flinke lijst: Girls who Code, CodeFirst:Girls, Black Girls Code, Girls Teaching Girls to Code…
Deze organisaties zijn vaak gebaseerd op het oprichten van lokale ‘clubs’ van meisjes en jonge vrouwen die samen leren programmeren en zo gesterkt worden om een beroep te kiezen waar mannen de dienst uitmaken. Vaak is er een vakantieplan, waar tijdens de hele zomer aan een project gewerkt kan worden. Grote bedrijven (van Amazon tot Zoho) ondersteunen deze initiatieven vaak met geld en kennis. Behalve voorgaande voorbeelden uit Amerika, wordt er in Europa ook aan dit onderwerp gewerkt.Een speciale ICT-dag voor meisjes, georganiseerd door een hogeschool, bijvoorbeeld.
Opvallend is dat in deze projecten veelal met open source software wordt gewerkt, en met talen zoals Scratch en Ruby on Rails. Dit is des te interessanter omdat dit nieuwe, meer gestructureerde talen zijn dan nu door de meeste mannen beroepshalve worden gebruikt (zoals PHP en Java). De toekomst ziet er dus heel anders uit dan het heden wat software ontwikkeling betreft. Google, die al jaren lang de ‘Summer of Code’ sponsort, waarbij studenten een zomer lang betaald worden om aan een open source project te werken, zet zich behoorlijk in om meer vrouwen in de sector aan het werk te krijgen. ‘Made with Code’ is een project dat meisjes moet aansporen om de dingen om hen heen niet zo maar te aanvaarden, maar te onderzoeken, te begrijpen, en zelf te veranderen. ‘Alles wat leuk is is gemaakt met software’, is het motto, en dat klopt ook.
De dingen waar kinderen het meest mee bezig zijn, zoals gamen en chatten, zijn allemaal ‘gemaakt van software’. Reden genoeg dus om te zorgen dat jongens en meisjes daar evenveel van afweten.
madewithcode.com
girlswhocode.com
codefirstgirls.org.uk
blackgirlscode.com
stimul-it.com