+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Facebook lanceerde vorige maand een nieuwe open source programmeertaal, die ‘Hack’ heet. Denk vooral niet dat hacken iets negatiefs is; het inbreken in computers wordt door de media onterecht hacken genoemd, terwijl de programmeurs het eerder als een eretitel zien. Een hack is een – liefst elegante – oplossing voor een moeilijk probleem, bij voorkeur gebruik makend van structuren en gereedschappen die daar niet voor bedoeld zijn.

Met elke programmeertaal kun je open source software maken. Maar wat is een open source programmeertaal eigenlijk? Dat is dus een taal die zelf open-source is; met andere woorden, een taal die je zelf kan verbeteren. PHP is een open source taal. Dat betekent dat diverse mensen over de hele wereld bezig zijn deze taal te verbeteren, bijvoorbeeld door hem sneller te maken, of gemakkelijker, of interessante functionaliteit toe te voegen. PHP is geschreven in een andere taal, namelijk ‘C’. Van C zijn er verschillende implementaties, onder andere een aantal open source varianten. Dus PHP is een open source taal geschreven in de open source taal C. En Hack is een open source taal geschreven in OCaml, als u het nog volgt; En Hack is bedoeld om ongeveer precies hetzelfde te doen als PHP maar dan sneller en minder foutgevoelig.

Bij Facebook gebruikten ze PHP, maar dat was niet snel genoeg, en ze begonnen verbeteringen aan te brengen, en die verbeteringen zijn nu weer beschikbaar als de open source taal ‘Hack’. Hack maakt PHP programma’s sneller, en makkelijker te schrijven. PHP programma’s kunnen moeiteloos in Hack worden omgezet, dus de komende jaren kunnen we een verschuiving zien van PHP richting Hack. Programmeertaal evolutie. Is dat erg voor de mensen die PHP ontwikkeld hebben? Nee, want die kunnen meewerken aan Hack, dat net zo open source is als PHP.

php.net
hacklang.org
ocaml.org
tinyurl.com/ad-clang
tinyurl.com/ad-langs