+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) voert campagne om het publiek kennis te laten maken met het CBS. Middels een serie advertenties publiceert het CBS cijfers en statistieken die voortvloeien uit de verwerking van de census van 2011. Dit is lovenswaardig en de advertenties zijn leuk en aansprekend, en geven direct informatie. Op de website van het CBS zijn nog veel meer gegevens te verkrijgen. Deze gegevens worden gepresenteerd in rapporten die je kunt downloaden als ‘pdf’. Helaas is de achterliggende, ‘rauwe’ data niet beschikbaar. En daar laat het CBS een kans liggen.

In Curaçao (en in vele andere landen in het Caribisch gebied) heerst een cultuur van ‘beschermen’ van data en gegevens. Dit is echter een zeer ouderwetse gedachtengang, die gebaseerd is op de mogelijkheid om geld te verdienen door gegevens geheim te houden. Het tegenovergestelde blijkt waar te zijn: door zoveel mogelijk gegevens openbaar te maken groeit de economie met grote sprongen. Deze ‘Open Data’ industrie levert volgend de Europese Commissie in Europa zo’n 40 miljard euro per jaar op. Door gegevens die verkregen worden door organisaties die door de overheid betaald worden, openbaar en toegankelijk te maken, worden ondernemers verleid om innovatief om te gaan met de data en er een dienst van te maken. Een voorbeeld: The Weather Channel in de USA, en de Buienradar in Nederland.

UNESCO ondersteunt Open Data, en heeft in een aantal Caribische landen al een begin gemaakt met het ondersteunen van de plaatselijke CBS-en. De economie van Curaçao heeft een impuls nodig, en het openen van alle door de overheid verzamelde data is een stap in de goede richting.

www.cbs.cw
gratisweerdata.buienradar.nl/
www.ted.com/talks/tim_berners_lee_the_year_open_data_went_worldwide.html
ec.europa.eu/digital-agenda/en/open-data-0