Afgelopen week kondigde computergigant HP de nieuwste Chromebook 11 aan, een laptop die qua afmetingen lijkt op de MacBook Air. Deze kost 500 gulden, terwijl een MacBook Air gauw zes keer zoveel kost. De Chromebook is dan ook geen gewone laptop, want er draait geen Microsoft Windows op, en ook geen Apple OS X, maar een nieuweling in het land der besturingssystemen: Google Chrome OS.
Google gaat er van uit dat alles in ‘de cloud’ gevonden kan worden en niemand meer documenten op zijn eigen laptop opslaat, want daarvoor heb je Google Drive, Dropbox, Owncloud of iCloud, en dat niemand software installeert want daarvoor heb je on-line apps zoals Google Docs, Microsoft Office 365, of één van de vele andere on-line tools en kantoorprogramma’s. Chrome OS is dan ook niets meer of minder dan een web-browser met een media-player. De Chromebook is goed voor iedereen die altijd on-line is, uitsluitend internetdiensten gebruikt zoals e-mail en facebook, en gewend is om teksten en spreadsheets on-line te maken en beheren. Omdat de Chromebook zo goedkoop is en nauwelijks systeembeheerder nodig heeft, is deze geschikt voor het onderwijs.
Als over een paar jaar alle onderwijssoftware via Internet te benaderen is, is een Chromeboek ideeal: goedkoop, veilig, licht, zuinig en makkelijk te beheren. Google heeft zelfs een speciale pagina voor onderwijs, met verschillende ‘edu-apps’. Chrome OS is geen open source, maar een ander Google project, Chromium OS, is dat wel. Chrome is gebaseerd op Chromium, waardoor Chrome OS bijna 100% open is. Google is met Android binnen 6 jaar zowel Blackberry als Apple voorbijgerend, zal Google nu ook Microsoft definitief overbodig maken?
wikipedia: Chrome_OS
google: Chromebook Education
wikipedia: Chromium_OS