+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

ICT in het onderwijs, hangt van drie kernfactoren af: hardware (infrastructuur), software, en de menselijke factor. Laten we nog even naar hardware en infrastructuur kijken.

De tijd van ‘de computer’ als een beige of zwarte box met een groot en dik scherm is voorbij. De dikke schermen zijn allemaal vervangen door LCD schermen, die veel minder straling geven, veel minder stroom gebruiken en haast geen warmte afgeven. Daarna kwamen de laptops met als nadeel dat ze snel kapot gaan en makkelijk gestolen kunnen worden. Reparatie is bijna niet mogelijk.

Langzaamaan is men begonnen met Thin Clients – hele kleine kastjes die de grote, logge kasten verjagen. Ze gebruiken minder stroom en geven minder wamte af, en ze maken minder geluid op de koop toe. Ook besparen ze flink op (software) onderhoud. Er is echter wel een bekabeld netwerk nodig.

Een paar jaar geleden dachten veel mensen dat alles wireless zou worden maar dat gaat niet helemaal op. Goede bekabeling is dus wel degelijk een kostenpost. En bij deze Thin Clients zit de rekenkracht in de servers, dus een goede serverruimte, stofvrij en gekoeld, is ook belangrijk.

De volgende stap, die er aan zit te komen, is het gebruik van tablets (goedkope touch-screen devices). Voormalig minister-president Schotte beloofde alle kinderen een iPad3, maar er zijn echt wel goedkopere ‘pads’ of ‘tablets’ op de markt (79 euro is tot nu toe de laagste prijs voor een bruikbare Android-based tablet). Tablets hebben alle voordelen van Thin Clients, plus dat ze wireless werken. Een nadeel is dat ze makkelijker gestolen kunnen worden en moeilijk te repareren zijn.

Volgende week kijken we naar de invloed van de hardware op de software en andersom.

tabletsforschools.co.uk
tinyurl.com/thinclientspdf