Het was een drukke week in open source land. Niet in het minst omdat een medewerker van Microsoft uit de school klapte en bekend maakte dat Windows langzaam is, langzamer dan het gratis open source besturingssysteem Linux.
De reden daarvan is dat er binnen Microsoft geen cultuur heerst van dingen mooier en beter maken. De enige reden om dingen te doen is om geld te verdienen. Hij legde uit dat Microsoft weinig aandacht aan security besteedde, totdat de veiligheidsproblemen een gevaar werden voor de omzet. Maar snelheid is geen gevaar voor de verkopen, zei hij, en daarom doet niemand zijn best om Windows sneller te maken.
Open source is een cultuur, een beweging, en een ontwikkelmodel, die zijn vruchten afwerpt in betere, snellere en veiligere software, juist omdat er niet naar winst en marketing gekeken wordt.
Instussen heeft de NASA besloten de laptops die in het International Space Station (ISS) gebruikt worden, te bevrijden van Windows en te voorzien van Debian Linux. Voornaamste reden: als er iets mis gaat, willen we zelf de mogelijkheid hebben om software aan te passen en te verbeteren, aldus de astronauten. Naast de laptops met Linux, gaat er ook een robot mee die door Linux aangestuurd wordt. Een andere reden om over te stappen op Linux, is dat de computers aan boord van het ISS een keer zijn geïnfecteerd door een door een Russische cosmonaut meegebracht Windows-virus.
NASA gebruikt Linux en andere open source software bijna overal: in robots, voor data-analyse, voor het ontvangen van gegevens van satelieten, en de vele ‘ground stations’ gebruiken allemaal Linux voor het traceren van ruimteobjecten en communicatie. Ook ontwikkelt NASA zelf open source software die ze via hun website vrijgeeft.
Vreemd dus dat er op de UNA nauwelijks aandacht wordt besteed aan open source software. Hoe kun je ooit een baan bij NASA krijgen (of bij Google, Facebook, IBM) als je tijdens je hele studie nog nooit met open source te maken hebt gehad? Wordt toch eens wakker, Curaçao!
blog.zorinaq.com/?e=74
tinyurl.com/adnasa01
tinyurl.com/adnasa02
www.100tb.com/blog/?p=485