Aan het begin van het jaar is het tijd om koffiedik te kijken en gelukkig is open source makkelijk te voorspellen, want in 2013 zal er alleen maar meer van gebruikt worden. Meer mensen zullen bekend raken met het concept ‘open’ en nog veel meer mensen zullen het gebruiken zonder dat ze het weten, in smartphones, routers, websites en social media platforms.
Dat komt omdat open source zo’n scuccesvolle ontwikkel strategie is gebeleken. Neem als voorbeeld de database markt. Voordat er open source was, moest je het doen met DB2 of Oracle. Voor een serieuze applicatie, bijvoorbeeld zoiets als de Hypotheekbank of Aqualectra, moest je een heel erg groot bedrag betalen, inclusief een onderhoudscontract en updates. Als je software wilde ontwikkelen voor dit soort organisaties, dan moet je een duur ontwikkelpakket kopen. De laatste 15 jaar hoeft dat allemaal niet meer; Postgresql, sqlite of Mysql zijn geheel gratis, en de ontwikkelomgeving ook.
Dat betekent dat een startende ondernemer binnen een hele korte tijd en zonder financiering kan beginnen met het maken van op maat gemaakte software. En juist dat – lage ontwikkelkosten bij het opzetten van een nieuw IT bedrijf – heeft het mogelijk gemaakt dat Android binnen 4 jaar bedrijven als RIM/Blackberry en Apple/iPhone heeft overvleugeld. Een startend bedrijf dat van deze globale trend gebruik wil maken, moet natuurlijk wel personeel kunnen vinden dat in deze techniek de weg weet.
Op Curaçao is er helaas geen opleiding of beleid om zo snel mogelijk aan te sluiten bij deze ontwikkeling, en ik voel dat beleidsmakers, strategen en financiers nog niet overtuigd zijn (een enkele uitzondering daargelaten). Open source is een disruptive technology die oude structuren omverwerpt en nieuwe manieren van werken en geld verdienen mogelijk maakt.
Mijn voorspelling is dat we dit jaar wel een beetje bewuster zullen worden, maar nog niet echt aan een inhaalslag kunnen beginnen, tenzij de overheid open source in haar beleid opneemt, zoals in Nederland in 2002 al gebeurd is.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Motie-Vendrik
http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=2131115
http://opensource.com/government/12/8/brazil-forefront-open-source-initiatives