Mijn oude werkgever, de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media (MONM) die gehuisvest is in het 400 jaar oude waaggebouw op de Nieuwmarkt in Amsterdam en daarom ‘de Waag’ genoemd wordt, is altijd een broedplaats van ideeën geweest en maakte daarom in 1997 al veel gebruik van open source.
In die tijd was Internet nog nieuw, de browsers waren erg slecht, en programmeren voor het web was eigenlijk magie. Toch stortten mijn collega’s zich er volop in en realiseerden concepten die anderen voor onmogelijk hielden.
In al die jaren is de Waag een plek gebleven waar gebalanceerd werd op de rand van wat wel en niet kon op technisch gebied. Op de website van de Waag vindt je vele voorbeelden, zoals SMS speurtochten, verhalentafels, animatietafels, een agenda voor verstandelijk gehandicapten, een op GPS gebaseerde museumtocht en nog veel meer.
Intussen is de Waag flink bezig met ‘apps’, programmaatjes die op smartphones van Apple of Google draaien. Na eerst Apps-4-Amsterdam en daarna Apps-4-Nederland georganiseerd te hebben, wordt de komende week Apps-4-Curacao in samenwerking met Stimul-IT georganiseerd. In drie verschillende workshops wordt gesproken over het wat, waarom en hoe van apps, in januari gevolgd door een workshop van 5 dagen voor diegenen die er dieper op in willen gaan.
Apps zijn meestal geen open source. Maar bij het maken van een app wordt vaak juist wel veel open source gebruikt. Dat betekent dat je geen dure software hoeft aan te schaffen om een app te maken. De programmeertaal JAVA is open, evenals Eclipse (een ontwikkel-omgeving), en er zijn een aantal ‘standaard-bibliotheken’ die je kan gebruiken omdat ze open zijn.
Ontwikkelen van apps met open source software is gewoon goedkoper!