+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

‘Pilotproject Microsoft op Curaçao’, kopte het inmiddels opgeheven ‘Aworaki’ van de inmiddels bijna opgeheven Wereldomroep op een maartse donderdagavond in 2011. De toenmalige minister-president Gerrit Schotte had een bezoek aan Trinidad gebracht, waar het regionale hoofdkantoor van de softwaregigant gevestigd is. ‘Het moet een pilotproject worden waarin speciale computerpakketten van Microsoft worden gebruikt en die aan andere landen toont wat er op dit gebied mogelijk is.’, volgens Aworaki.

Gelukkig is er tot nu toe niks meer over dit project gehoord en laten we hopen dat dat ook na de verkiezingen zo blijft. Tenslotte is het doel van Microsoft om zoveel mogelijk geld te verdienen, en wat men met de ene hand geeft neemt men met de andere dubbel en dwars terug. Er zijn een aantal voorbeelden van projecten in de wat armere landen, waarbij de servers van Microsoft gesponsord werden, waardoor vervolgens alle gewone PC’s van een licentie moesten worden voorzien. De strategie is simpel: geef ze iets gratis waardoor ze niet meer zonder ons kunnen. En die strategie levert winst op voor Microsoft.

Voor onze begroting levert het helaas steeds terugkerende kosten op, die ook elk jaar nog wat hoger worden. Dit noemt men vendor lock-in, waarbij je dus iets koopt (of gratis krijgt) om er daarna nooit of met veel moeite weer vanaf te komen. Dat is ook de reden waarom overstappen naar open source door velen als ‘duur’ gezien wordt; om de vendor lock-in te doorbreken moet er veel geïnvesteerd worden, met name in kennis van werknemers in de IT-sector. Wat je er voor terugkrijgt is flexibiliteit, duurzaamheid, gratis software en een gevoel van eigendom.

Op de lange termijn is open source software stukken goedkoper en daar hebben we nu juist behoefte aan: minder kosten op de begroting. En we hebben ook behoefte aan een door kennis gedreven economie, kortom: een win-win situatie.