+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Ondanks de naam gaat het niet over het oproepen van geesten, maar over een supergoedkope open source spelletjes computer.

De OUYA is gbaseerd op Android (hetzelfde open source systeem als de Samung Galaxy en de HTC Nexus smartphones) en de bedoeling is dat ontwikkelaars, hobbyisten en bedrijven spelletjes gaan ontwikkelen die mensen dan ofwel gratis kunnen downloaden of kopen in een ‘app store’.

Het verkopen van (meestal gesloten) software is een economisch bedrijfsmodel dat de laatste jaren sterk in opkomst is. Hoe meer apparaten er zijn, hoe meer er verkocht kan worden. Dus maken de ‘slimme jongens’ hun apparaten open source, en zo goedkoop mogelijk.

De OUYA is open source, zodat snel software ontwikkeld kan worden, of bestaande software ‘vertaald’ wordt naar de OUYA. Het operating system (Android) wordt veel gebruikt (meer dan 50% van alle smartphones in de US) en er is al veel software voor beschikbaar.

De prijs ligt op 99 USD, stukken goedkoper dan de meeste andere spelletjes-computers. Er zijn trouwens wel meer open source game consoles: Fuzebox, GP2X, en OpenPandora onder andere.

Een bijzonder verhaal is hoe de ontwikkeling van de OUYA gefinancierd is. Via Kickstarter, een website waarop ontwikkelaars projecten beschrijven en investeerders daar geld in kunnen stoppen. Als binnen de gestelde termijn het gevraagde bedrag binnenkomt, dan krijgt de bedenker het geld; zo niet, dan krijgen de investeerders hun geld terug. De OUYA mikte op 950.000 USD voor ontwikkel- en marketingkosten.

Echter, het project was in korte tijd zo populair, dat maar liefst 63 duizend mensen samen een bedrag van… 8.5 miljoen USD geïnvesteerd hebben! Dus bijna 10 keer zoveel als nodig was. Kickstarter is een goed voorbeeld van hoe de nieuwe economie werkt. Iedereen kan een project bedenken, en geld vragen. Honderden investeerders, die soms maar 5 of 10 USD investeren, zorgen samen voor een grote som geld.

Ook investeren wordt ‘open’.

kickstarter.com
openpandora.org
ouya.tv