Niet veel mensen op dit eiland zullen Debian kennen of gebruiken, en toch is het één van de twee hoofdstromingen in Linux distributies.
Het concept van een distributie is bij Apple en Microsoft niet bekend, omdat zij één product leveren dat ze helemaal zelf in de hand hebben. Als je in de wereld van open source terechtkomt, is het verbazingwekkend om te zien hoeveel distributies er zijn, Linux-merken bij wijze van spreken.
Op Curaçao was er vroeger maar één versie bekend, en alleen die ene versie werd serieus genomen door de ‘experts’. En dat was Red Hat, omdat het uit de VS komt en omdat het een beursgenoteerd bedrijf is dat intussen meer dan een miljard waard is.
Maar wat is nou een distributie? In de open source wereld word heel veel software gemaakt. Niet door een centraal geleid bedrijf, maar door groepjes mensen die samen aan een probleem werken. Zo is er een groep die zich bezig houdt met een office-pakket, en een andere groep die werkt aan een database, een derde aan fotobewerking (GIMP), in totaal meer dan negen-en-twintigduizend verschillende groepen en softwarepakketten.
Een distributie is een groep mensen (of een bedrijf) die een keuze maakt uit dit enorme aanbod, daar een bundel van maakt, en dat aanbiedt aan mensen en bedrijven. Daarbij onderscheidt de ene distributie zich van de ander door zich meer te richten op bedrijven (Red Hat) of juist ‘leken’ (Ubuntu), op onderwijs (SkoleLinux), of op wetenschap (Poseidon).
Maar ook al zijn er letterlijk honderden distributies, ze zijn vrijwel allemaal gebaseerd op twee hoofdstromingen: Red Hat of Debian. Debian bestond deze week dus 19 jaar, en wordt geheel en al gerund door vrijwilligers. Er komt geen bedrijfsmodel aan te pas.
Debian gebruikt alleen maar vrije software, en Skype zal je er dan ook niet vinden. Debian was en is baanbrekend op het gebied van eenvoudig installeren en upgraden van software en zelfs hele systemen.
Debian, Pabien!