ARM begon in de jaren ’80 als de Acorn RISC Machine, voor de oldies onder ons nog wel bekend van de BBC Acorn.
De afkorting RISC staat voor het soort processor die in de computer zat. In die tijd waren er ook processors van Zilog (de Z80), Motorola (de 6800) en Intel (6500-serie). De Intel processors zijn het bekendst geworden, door de 8086, 80286, 80386, 80486, de Pentium, Dual Core en nu de Core i7. Deze processors zijn krachtig maar gebruiken behoorlijk wat stroom en geven veel warmte af. Iets wat je liever niet hebt in een klein apparaatje, zoals een router, een wasmachine of een smartphone.
Zonder bij het grote publiek bekendheid te krijgen, ontwikkelde ARM steeds betere processors die klein zijn, weinig stroom gebruiken, en weinig hitte afgeven. Microsoft Windows draait pas sinds Windows 8 op ARM processors; maar op Linux gebaseerde systemen zijn er al sinds 1994.
In een klein apparaatje stop je het liefstr een efficiënt operating systeem, waar je snel een nieuwe versie van kan maken als er weer een betere chip uitgebracht wordt. Bijna alle tablets, inclusief de iPads, hebben de ARM processors als basis.
Ook razend populair zijn de ‘kleine bordjes’. Dit zijn moederborden (complete computers dus) met de afmetingen van een bierviltje, een credit card of zelfs een luciferdoosje. Omdat ze zo ontstellend klein zijn, weinig stroom gebruiken en niet gauw warm worden, kan je ze bijna overal inbouwen. Denk aan een fotolijstje dat via wireless foto’s van je harddrive laat zien. Of een klein kastje wat je achter de TV plakt en waardoor je opeens Youtube kan kijken zoals bijvoorbeeld Apple TV.
Al die kleine apparaatjes hebben een ARM processor, en op bijna al die apparaatjes draait een vorm van Linux, zoals Ubuntu Arm, Debian Arm, Fedora Arm of Android.
en.wikipedia.org/wiki/ARM
archlinuxarm.org
www.linaro.org
tinyurl.com/adarm01