+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

In 1993 begon een aantal mensen met W.I.N.E., waarbij het doel was om applicaties die voor MS Windows gemaakt zijn, op een ander operating system (Linux of MacOS) te laten werken. Programma’s zoals MS Office, Adobe Photshop en Quickbooks, die voor MS Windows gemaakt zijn, maken gebruik van de Windows Application Programming Interface (API).

Een API is eigenlijk een stel regels waarmee het ene programma het andere kan gebruiken. Een programma dat voor Windows is geschreven, gebruikt ‘MessageBox’ om een venstertje te openen (Are You Sure?), of ‘MoveFile’ om een bestand te verplaatsen. Het programma hoeft dat dus niet zelf te doen, maar laat dat over aan het Operating Systeem. Stel nou dat iemand de Windows API na kon maken, dus een eigen systeem maakt voor MoveFile, MessageBox en wat dies meer zij – dan zou een voor Windows gemaakte toepassing op een niet-Windows systeem kunnen werken. Het programma stuurt immers alleen maar commando’s zoals MoveFile, en het maakt niet uit door wie of wat dit commando uitgevoerd wordt. WINE is dus een nagemaakte Windows API – warbij je geen Windows nodig hebt om bijvoorbeeld MS Office te gebruiken op Linux of Mac. Dit biedt vele mogelijkheden. WINE is Open Source, uiteraard, en dus ook gratis.

Maar er is ook een commerciele variant op WINE, namelijk het bedrijf Codeweavers, dat ondersteuning geeft tegen betaling voor bedrijven die willen overgaan op WINE. Vooral kantoorapplicaties worden extra ondersteund door Codeweavers. Een andere geliefde rol voor WINE is dat je er spelletjes op kan spelen. Het spelaanbod voor Linux is traditioneel vrij klein, maar met WINE is er geen enkel probleem om FFXI, Starcraft, CS: Source, Warcraft III of the Elder Scrolls te spelen zonder dat je een licentie voor Windows nodig hebt. De site PlayOnLinux helpt je om de laatste probleempjes met WINE weg te werken voor de spelletjes die niet helemaal goed werken.

www.winehq.org

www.codeweavers.com
www.playonlinux.com