Is Maxima Zorreguieta echt de vriedin van mijn vriendin? Helaas niet. Volgens sommige experts is meer dan 30% van de profielen op sociale netwerken zoals Facebook, MySpace en Hyves: 100% fake. Verzonnen, bedacht, nep. Of dacht u echt dat Obama en Mandela geïnteresseerd zijn in uw Farmville score?
Sociale netwerken zijn er in eerste plaats voor de lol. Nep profielen horen daar ook bij. Met een nepprofiel kun je een andere kant van jezelf laten zien, terwijl je toch anoniem blijft. Mannen die een vrouwenprofiel aanmaken (inclusief sexy fake foto) komt het vaakst voor. Een nepprofiel kan gebruikt worden om te flirten – met een onbekende, of misschien juist met die leuke collega op het werk. Tot zover is er nog niks mis met de ‘fake-identity’. Maar wat te denken van iemand die onder een valse naam haar ex-man bespioneert? Of hij die onder het mom van een verkeerde geboortedatum met jonge meisjes chat?
Ook commercieel gebruik van fake-identities neemt toe. Infiltreer in de doelgroep met een goed doordachte ‘feener’ (fake-teener), laat een mixdrankje aanprijzen, en de verkoop stijgt drastisch. Ook in politieke zin valt er van alles te halen. Buurman Chavez houdt inmiddels graag een oogje op de staatsvijandige tweets en ook in ons land kan men zich anoniem mengen in politieke discussies. Een politieke nepidentiteit kan voor verwarring, desinformatie en veel onnodige discussie zorgen, maar ook voor een positieve en frisse insteek daar waar partijen lijnrecht tegenover elkaar staan.
Veel mensen zijn tegen nepprofielen, maar in landen waar je niet vrijuit kan spreken, is een fake Facebook profiel juist een noodzaak. Achter elk nepprofiel zit een mens van vlees en bloed… toch?