Op 10 mei 2011 kocht Microsoft het bedrijf Skype voor acht en een half miljard dollar. Sta gerust even stil bij dat bedrag.
Dat zullen ze in Redmond ook wel gedaan hebben want het was de duurste aankoop ooit.
Maar wat koopt Steve Ballmer, CEO van Microsoft, nu eigenlijk?
Allereerst, 633 miljoen gebruikers. Hoe meer gebruikers, hoe meer een Internet dienst waard is.
Ten tweede, een heel efficiente technolgie. Skype is gratis, maar ook weer niet helemaal – iedere gebruiker van Skype staat een stukje van zijn computer af, waardoor een wereldwijd netwerk gebouwd wordt dat zijn weerga niet kent.
En ten derde, concurrentie voordeel. Want Facebook wil graag zijn gebruikers, behalve tekst chat, ook voice en video aanbieden. Google heeft al een dergelijke dienst, Google Voice. Nu kan Microsoft een voorsprong nemen op Facebook en Skype inbouwen in Windows Mobile.
Zoals gezegd, Skype is (bijna) gratis. Maar Skype is geen Open Source. Dat wil zeggen dat niemand anders software kan maken, die compatible is met Skype. Google Voice daarentegen, is gebaseerd op Open Standaarden. Verschilende bedrijven kunnen software maken die Google Voice gebruiken.
Daarom zal Google Voice en alles wat daar mee samenhangt, groeien en blijven groeien, terwijl Skype langzaam zal verdwijnen en in het niets oplossen.
Daarnaast is er nog het SIP protocol, dat op zichzelf Internet Telefonie en Video mogelijk maakt en een Open Standaard is.
Via SIP kunnen gebruikers al gratis via Internet bellen, doorverbinden, conference calls maken en dat met of zonder video. Onze nationale provider blokkeert SIP, helaas, en vandaar dat het veel makkelijker is om Skype te gebruiken.
Toch ga ik Skype aan de kant zetten. Het zat me al niet lekker om een Closed Source programma te gebruiken, maar om een closed source programma van Microsoft te gebruiken, dat gaat me nou net te ver.