+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Jay Bradner, werkzaam aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, heeft met zijn team een mogelijk medecijn tegen bepaalde soorten kanker ontdekt.

Het Dana-Farber Instituut is een academisch instituut en dus geen onderdeel van de commerciële farmaceutische onderzoekslaboratoria.

In tegenstelling tot deze op winst gerichte laboratoria vroeg Bradner geen patent aan op het door zijn team ontdekte molecuul ‘JQ1’, maar emailde de chemische beschrijving naar 40 andere academische en commerciële onderzoeksfaciliteiten.

Open Source Farmacie, zeg maar.

Over de hele wereld begonnen wetenschappers en onderzoekers te kijken naar het molecuul. Een groep in Oxford beschikte over de techniek om een driedimensionaal beeld van het molecuul te maken (of in ieder geval een tweedimensionale projectie ervan) en stuurde die op naar Bradner. Deze kreeg daardoor snel meer inzicht in hoe het molecuul werkte.

Op die manier werkten diverse wetenschappers mee aan het ontstaan van wat mogelijk een effectieve behandeling tegen kanker kan worden. Er is echter nog een lange weg te gaan om dit molecuul te verwerken in een – uitvoerig getest – medicijn. Een deel van dat proces zal veel geld kosten, maar Bradner toont hiermee aan dat een open source model voor het ontwikkelen van medicijnen wel degelijk zoden aan de dijk zet.

Inzichten komen van verschillende kanten in plaats van de geïsoleerde groep onderzoekers die toevallig bij een farmaceutisch bedrijf werken.

Het Dana-Farber Cancer Institute heeft ook een afdeling die zich richt op de ontwikkeling van Open Source software die de analyse en interpretatie van genoom gegevens verbeterd, met als doel die vrij te verspreiden onder de wetenschappelijke gemeenschap.

http://www.ted.com/talks/jay_bradner_open_source_cancer_research.html
http://www.dana-farber.org
http://cccb.dfci.harvard.edu/