Als het goed is wordt vandaag (17 september 2011), op Software Freedom Day, de eerste papiamentstalige open source spellingscontrole uitgebracht.
Er is al vele jaren een closed source spellingscontrole voor het Papiaments, uitgegeven door de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI). Dit taalinstituut is in 2008 door de overheid aangewezen als organisatie die de officiële spellingsregels bepaalt. In het ‘gouden boekje’ (Buki di Oro), door FPI uitgegeven in 2009, staan ongeveer 18.000 woorden in de juiste spelling. De spellingscontrole die daarvan afgeleid is werkt met MS Office 2003 en 2007 en kan gekocht worden bij FPI en in boekhandels.
Om een versie voor MS Office 2010 te maken moet er echter geld uitgegeven worden, want voor Microsoft producten kun je niet zomaar iets maken zonder eerst een licentie te hebben. Op Curaçao is deze licentie niet aanwezig en er wordt gebruik gemaakt van een bedrijf in Nederland.
Voor Open Office/Libre Office, en alle andere open source programma’s zoals Firefox, kan zonder licentie een spellingscontrole gemaakt worden. Dit proces is uitvoerig beschreven op een webpagina die veelvuldig bezocht wordt door mensen uit andere landen die zelf een spellingscontrole willen maken.
Het belangrijkste onderdeel van de spellingscontrole is echter de woordenlijst. De papiamentstalige open source spellingscontrole maakt gebruik van de officiële woordenlijst van de FPI. De Open Source Office pakketten hadden tot nu toe één gebrek: je kon je spelling niet controleren. Met de uitgave van de open source spellingscontrole kan dit wel en daardoor wordt dit programma – eindelijk – volledig bruikbaar voor bedrijven, scholen en overheid op Curaçao.
Hieruit blijkt dat Open Source Software door gebruik te maken van lokale middelen (techniek en informatie) geschikt gemaakt kan worden voor de lokale situatie en hierdoor kunnen flinke besparingen bereikt worden – tot wel 8 miljoen gulden alleen al op licenties voor Office pakketten.
http://www.fpi.an
http://opencuracao.com
http://tinyurl.com/adspell
http://softwarefreedomday.org/