Als je een beetje up-to-date bent in de IT wereld, heb je van virtualisatie gehoord. Dat is een manier om ‘een computer in een computer’ te realiseren. Je kunt dan bijvoorbeeld op 1 computer tegelijkertijd Ubuntu Linux, Windows XP en Windows Server 2003 draaien. De computer moet daarvoor wel genoeg geheugen hebben (2 GB of meer is aan te raden) en een voldoende grote harddisk.
De meeste IT-ers op dit eiland kennen alleen VMware, een commercieel pakket dat een mooie grafische interface heeft, maar veel geld kost. Er is wel een gratis versie beschikbaar, maar die heeft beperkte mogelijkheden.
Uiteraard is er ook open source virtualisatie. Neem bijvoorbeeld VirtualBox van Sun (nu Oracle), die naast een open source versie met beperkte mogelijkheden een gesloten versie heeft met meer mogelijkheden. De open source versie is voor veel doeleinden te gebruiken maar heeft geen USB ondersteuning.
Daarnaast is er KVM, de in Ubuntu Linux ingebouwde virtualisatie software. Deze is wel geheel open source en heeft alle benodigde functionaliteit. KVM is gebaseerd op QEMU, het oudste open virtualisatie platform dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Voor KVM/QEMO zijn steeds betere grafische interfaces beschikbaar, maar kan ook goed met de command-line beheerd worden.
Naast Virtualbox, KVM en QEMU, die toch vooral bedoeld zijn om losse ‘computers’ mee te maken, is er ook XEN, dat op een ander, meer hardwarematig niveau hele goede prestaties levert. XEN is opgekocht door Citrix, een duidelijk signaal dat XEN voor bedrijven heel geschikt is, maar kan ook zonder het dure en gesloten Citrix gebruikt worden.
Als je eenmaal begonnen bent met virtualisatie heb je opeens vele mogelijkheden, zoals testen van netwerkservers zonder nieuwe hardware te kopen, of het veiliger en sneller maken van desktops, die dan ook nog minder onderhoud vergen. Ook op scholen kan via virtualisatie gecombineerd met remote desktop of thin clients veel geld bespaard worden.
https://help.ubuntu.com/community/KVM
http://www.virtualbox.org/
http://tinyurl.com/advirt