Het Nederlandse project OpenTaal maakt Nederlandstalige taalbestanden voor gebruik in open source projecten.
Open Taal werkt aan schrijftaal in de vorm van spellingcontrole, woordafbreking, synoniemenlijsten en grammatica-controle. In 1996 zijn door een werkgroep van de Nederlandstalige TeX Gebruikersgroep Nederlandse spelling- en afbreekwoordenlijsten samengesteld om in de TeX software te kunnen gebruiken. TeX (spreek uit: Tech) is open source software voor het opmaken van documenten.
Deze lijsten zijn ook in het office pakket ‘OpenOffice.org’ gebruikt en verder ontwikkeld. Open Office is een vervanger voor MS Office.
Eind 2005 is door de Nederlandse Taalunie (NTU) een nieuwe uitgave van de Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje) gepubliceerd, dat verplicht is voor overheid en onderwijs. De genoemde bestanden moesten daarom worden aangepast. OpenTaal is opgericht om de samenwerking tussen Nederlandstalige open source projecten op dit gebied vorm te geven. Het werk aan de spellingwoordenlijst heeft inmiddels geleid tot goedkeuring met het Keurmerk Spelling.
Het project is ontstaan op initiatief van het NOiV. Sinds de start van het project zijn er leden van de Nederlandstalige TeX Gebruikersgroep en de groep rond Open Office bij betrokken. Ondertussen zijn er ook goede banden met verschillende andere Nederlandstalige afdelingen van open source projecten, zoals GNOME-NL, KDE.NL en Mozilla.nl. Overigens is iedereen die belang stelt in de doelen van het project welkom om eraan deel te nemen.
Op Curaçao is er wel spellingscontrole voor MS Office, maar niet voor het Open Source programma Open Office. Dit houdt de invoering van Open Office bij papiamentstalige gebruikers tegen. De Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) is in samenwerking met lokale open source experts bezig met het ontwikkelen van een open source spellingscontrole, die ook werkt in Firefox.
FPI heeft het Gouden Boekje (Buki di Oro) uitgebracht, dat geldt als een officiële lijst van Papiamentu woorden.
http://www.opentaal.org
http://www.tug.org/texshowcase/
http://www.fpi.an