Vorige week vond de afsluiting van het project Nos Ta Konektá (NTK) plaats in het Pwfc gebouw net voorbij Post Vijf. NTK is een project van Fundashon Kòrsou Habrí waarbij kinderen van 6 tot 17 jaar uit de wijk Ser’i Domi een jaar lang een laptop en internetverbinding in bruikleen kregen. Elke twee weken kregen de kinderen les in informatie zoeken, verzamelen en presenteren. Ook waren er andere lessen zoals digitale fotografie, mediawijsheid en openstreetmap. Ser’i Domi heeft 59 jongeren, waarvan 42 meededen aan het project en 37 een certificaat kregen.
Er is door de stichting specifiek gekozen voor Chromebooks. Dit zijn laptops met daarop het open source besturingssysteem GNU/Linux en ChromeOS. Doordat de laptop zo is ingericht dat alle gegevens in de Google Cloud bewaard worden, kunnen de laptops gemakkelijk met andere gezinsleden gedeeld worden, zolang men maar een eigen (gratis) Google Account heeft. Het systeem kent geen virussen en alle updates gaan automatisch. Er is dus geen enkel onderhoud aan de laptops. Dit is in een project met kinderen een groot voordeel. Er is geen helpdesk nodig, en ook geen dure antivirussoftware. In de VS is het marktaandeel van Chromebooks in onderwijs al 60%. Op Curaçao om en nabij de nul procent.
De Chromebooks die bij NTK gebruikt werden, zijn 2-in-1, waardoor ze als laptop maar ook als tablet gebruikt kunnen worden. Ze beschikken zowel over een toetsenbord en muis als een touchscreen. De Chromebook maakt gebruik van apps. De meeste android apps werken op Chrombooks. Met Google Docs maak je tekstbestanden en met Google Sheets spreadsheets. Maar ook OneDrive en andere Microsoft producten werken, zolang ze in de cloud zitten. Daarnaast programma’s als Pixler en Canva om foto’s te bewerken, en natuurlijk Google Drive om bestanden op te slaan. Ook werd er gewerkt aan ‘Hour of Code’ en Floorplanner. Tenslotte werd het quizprogramma ‘Kahoot’ met veel gejuich onthaald.