Ex-Minister Adriaens heeft zich in Nederland laten voorlichten over cybercrime. Hoogstnoodzakelijk, want het aantal inbraken in computers is tegenwoordig niet meer te overzien. Vaak worden belangrijke gegevens gestolen om daar financiëel voordeel mee te halen. Dat kan door het rechtsreeks gebruik van creditcard nummers, door afpersing en chantage, of door het verhandelen van bedrijfs- of overheidsinformatie. Ernst & Young beweert dat ongeveer 12 procent van de Nederlandse bedrijven wel eens te maken heeft met computerfraude, en dat 10 procent van de bedrijven toegeeft dat er gegevens gestolen zijn. Veel bedrijven geven het liever niet toe, trouwens.
Wie herinnert zich niet dat de email van Sarah Palin op straat lag, of de ‘Climagate’ waarbij omstreden studies naar klimaatverandering openbaar gemaakt werden? De Amerikaanse justitie heeft een speciale website om dit soort misdaden te melden. Een dergelijke centrale registratie ontbreekt op de Antillen en in Nederland.
Vaak weten slachtoffers van digitale misdaad niet eens dat er wordt ingebroken. Zo bestaan er ‘botnets’, duizenden computers waarin de crimineel de baas is zonder dat de eigenaar het weet. Door het activeren van malware, spyware of virussen geeft het slachtoffer de controle over de computer weg. Een verzameling van deze gekraakte computers wordt botnet genoemd, en een botnet kan gebruikt worden bij een aanval op een bedrijf of overheid. Meestal wordt een botnet gebruikt om spam te sturen. Anti-virus bedrijf McAfee stelt in haar kwartaalrapport dat er per dag 148.000 computers aan het botnet worden toegevoegd (54 miljoen per jaar). Dat betekent dus dat 54 miljoen ‘gewone’ computers, van gewone mensen, op het werk en/of thuis, gebruikt worden voor criminele doeleinden zonder dat de eigenaars een flauw idee hebben wat er gaande is. Gebruikers van Mac OSX en Linux blijven tot nu toe geheel gevrijwaard van dit soort problemen. Hopelijk is minister Illidge ook zo voortvarend als zijn voorganger en krijgt de voorlichting over computermisdaad voldoende aandacht de komende jaren.