Naar aanleiding van de discussie over digitale leermiddelen en open source, ben ik gevraagd de serie over Open Educational Resources te herhalen. Origineel: juni 2013.
UNESCO is van mening dat universele toegang tot onderwijs de sleutel is tot het bouwen aan vreedzame en duurzame sociale en economische ontwikkeling. Open Educational Resources (OER) is een strategische keus om de kwaliteit van het onderwijs, alsmede de beleidsdialoog, kennisuitwisseling en capaciteitsopbouw te bevorderen en te verbeteren.
Open Educational Resources zijn lesmaterialen, lessen of onderzoeksmaterialen die zich in het publieke domein bevinden, of vrijgegeven zijn met een licentie die het mogelijk maakt om ze gratis te gebruiken, te bewerken en te verspreiden. Wat UNESCO eigenlijk zegt, is dat door het wereldwijd bevorderen van ‘open lesmateriaal’ dat gratis toegankelijk is, meer kinderen beter onderwijs kunnen krijgen.
Bij het maken van lesmateriaal speelt software meestal niet zo’n grote rol. De kosten zitten hem in: een deskundige op het vakgebied; onderwijskundigen die het didactische aspect in de gaten houden; illustratoren die de methode mooi en met relevant beeldmateriaal aanvullen; projectleiders.
Op Curaçao werkt men in het Funderend Onderwijs met programma’s van grote Nederlandse uitgevers, zoals Ambrasoft, Alles Telt, en Taalactief, die heel veel geld hebben gekost. Echter: het beeldmateriaal, de voorbeelden, sommige woorden en uitdrukkingen zijn allemaal op Nederland en de Nederlandse cultuur gericht. Als een kind drie ‘bomen’ moet tellen, lijken die op eiken of beuken en niet op wabi’s of divi-divi’s. Curaçao zou er goed aan doen om meer eigen methodes te ontwikkelen, waarbij het beeldmateriaal in een open content database beschikbaar is, en de instructietaal aangepast kan worden. Daarbij kan open source software gebruikt worden om een raamwerk te bieden waarbinnen educatieve software ontwikkeld kan worden.
http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/access-to-knowledge/open-educational-resources/what-are-open-educational-resources-oers/
http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/access-to-knowledge/open-educational-resources/