+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Net nu München (stad in Duitsland) na tien jaar het bijltje er bij neer  gooit en Linux inruilt voor het gesloten en peperdure Windows, doet Barcelona (stad in Spanje) het omgekeerde. Barcelona, de op één na dichtstbevolkte stad van Spanje, neemt afscheid van gesloten software en omarmt Linux en open source. De verhuizing, die naar verwachting in het voorjaar van 2019 zal zijn voltooid, zal Microsoft Exchange vervangen door Open-Xchange, LibreOffice zal Microsoft Office de deur uit helpen en Firefox wordt de standaardbrowser van het stadsbestuur. Daarna wordt Ubuntu Linux het besturingssysteem naar keuze.

Niet om het één of ander, maar de stad heeft 10 keer zoveel inwoners als ons mooie eiland, en bij de gemeente werken vast ook wel 10 keer zoveel ambtenaren als bij ons. Ze hebben ook nog eens een eigen taal (het Catalaans) en een Smart City plan en online inzage in de begroting van de stad. Als het daar kan, kan het hier toch ook?

De stadscommissaris voor technologie en digitale innovatie Francesca Bria, een groot voorstander van open source en open data, vertelde de krant ‘El País’ dat ‘fondsen die afkomstig zijn van de burgers moeten worden geïnvesteerd in systemen die kunnen worden hergebruikt.’ Bria voegde eraan toe dat open source software die voor Barcelona is ontwikkeld, ‘in andere gemeenten in Catalonië of de rest van de wereld’ kan worden gebruikt. Kijk, dat is nog eens visie.

De software die Curaçao voor de belastingdienst heeft ontwikkeld, waarom wordt die niet gedeeld met St. Maarten of andere landen? Neem een voorbeeld aan de Douane, die gebruikt al jaren open source software die ontwikkeld is door UNCTAD en die door vele andere landen gebruikt wordt. Public money, public code.

https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3024394/barcelona-to-ditch-microsoft-in-favour-of-open-source-software
http://ajuntament.barcelona.cat/ca/