Vandaag gebeurt er alweer iets bijzonders op de Prins Bernhardschool in Rio Canario. De open source geolocatie expert Milo van der Linden (NL) geeft een workshop ‘zet je school op de kaart’.
Milo is geen onbekende in Curaçao. In 2013 gaf hij in het kader van de door UNESCO gefinancierde conferentie ‘ICT & Education’ een workshop. Samen met 13 leerlingen van het voortgezet onderwijs en 5 docenten zette hij een deel van Otrobanda op de kaart. Een online kaart wel te verstaan.
De meeste mensen kennen Google Maps wel, maar Google investeert alleen in gebieden waar geld te verdienen valt. In Amsterdam en New York is elke vierkante meter in kaart gebracht, maar Curaçao bevat vele lege gebieden. In het project ‘Openstreetmap’ kan iedereen zelf de kaart aanvullen. Deze open kaart wordt gebruikt in onder andere Maps.me, waardoor je op Curaçao de weg kan vinden, iets wat met Google Maps niet lukt.
Gebouwen op de openstreetmap kaart zetten is heel eenvoudig, want de meeste smartphones beschikken over GPS en deze gegevens kunnen vrij gemakkelijk overgebracht worden op de openstreetmap kaart. Als je een vergelijking maakt tussen openstreetmap en Google, dan zie je direct het verschil. En dat verschil wordt gemaakt door gewone mensen die met eenvoudige technieken een bijdrage leveren.
In de workshop leren de docenten de begrippen kennen, zoals ‘geolocatie’, ‘GPS’ en ‘fieldpapers’. Daarna gaan ze in groepjes de straat op, om daarna de verzamelde gegevens op de kaart te zetten. Hopelijk worden de docenten zo geïnspireerd dat ze dit proces ook met hun leerlingen gaan doorlopen, zodat elke school op Curaçao straks op de kaart staat. Leerlingen leren op deze manier hun omgeving kennen, maar ook dat ze kunnen bijdragen aan een wereldwijde kaart die door vele anderen gebruikt wordt.
http://www.openstreetmap.org/#map=5/51.500/-0.100
http://www.openstreetmap.org/way/267431608