+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Elon Musk – de man van de zelfsturende Tesla auto’s – heeft een nieuw bedrijf opgericht. Via een implantaat wil hij het menselijk brein aan de computer koppelen. In eerste instantie om mensen met hersenbeschadiging te helpen, maar ongetwijfeld ook om zijn auto’s te voorzien van een menselijk trekje.

Voor wie niet op Musk kan wachten is er de ‘Ultracortex’. Dit is een apparaat dat je op je hoofd zet en hersenactiviteit zichtbaar maakt op de computer. Een doe-het-zelf EEG dus. Het bedrijf OpenBCI heeft de Ultracortex bedacht. OpenBCI maakt apparaten en software waarbij je zelf je hersenactiviteit (EEG), hartactiviteit (ECG) of spierspanning (EMG) kan meten.

De Ultracortex kan via een 3D printer geprint worden. Met behulp van ‘droge’ sensoren kan het apparaat binnen 30 seconden geplaatst worden en werken. Volgens OpenBCI is het belangrijk om deze techniek in handen van de massa te leggen, want net als met open source software zien vele ogen meer dan een enkeling. Door de techniek bereikbaar te maken voor het grote publiek zullen er ook uitvindingen en ontdekkingen gedaan worden buiten de grote researchcentra. En uiteraard is het een prachtig apparaat voor armere landen.

De Ultracortex gebruikt een Arduino-compatible CYTON board, die geheel open source is. De blauwdrukken van dit minicomputertje kunnen gedownload worden en je kan hem zelf in elkaar zetten. Uiteraard kan je het CYTON board ook kant en klaar kopen, voor ongeveer duizend gulden. Ook de Ultracortex kan je kopen, zowel kant en klaar als alleen de onderdelen, de rest kan je dan zelf printen. De software is ook open source, en laat heel duidelijk hersenactiviteit zien. Behalve er naar kijken kan je er dan ook dingen mee besturen!

 

https://www.wevolver.com/conor.russomanno/ultracortex/part-2/description/

http://openbci.com/

https://shop.openbci.com/collections/frontpage