Techniek in het onderwijs bevorderen, dat is het doel van de Fabschoolino. Voor 20 euro krijg je een doosje met losse onderdelen, een paar chips, wat draadjes en een handleiding. Eén van die onderdelen is een heuse Arduino, een microcontroller die de kern vormt van drie projecten die je met de Fabschoolino kan bouwen. Als je na die drie projecten de smaak te pakken hebt kan je op Internet nog wel driehonderd projecten vinden, of je eigen fantasie laten gaan.
Het leuke aan de Fabschoolino is dat het elektronica combineert met programmeren. Als jongen van 15 snapte ik helemaal niks van elektronica. Mijn buurman was een whizzkid op dat gebied. Hij bouwde van een koekblik, een Philips EL84 radiobuis en een paar weerstanden een 10 Watt AM radiozender die zowat alle communicatie in de hele buurt plat legde. Rond diezelfde tijd kreeg ik via school te maken met de programmeerkunst: nette opdrachten en afspraken die naar een voorspelbare uitkomst leiden.
Geen geknoei met anodes, soldeerbouten en de ‘som der toleranties’. Fabschoolino biedt het beste van beide werelden. Aan de ene kant heb je de elektronica, de hardware dus, en aan de andere kant de software die de hardware bestuurt. Als je met hardware een knipperlicht wil bouwen, dan kan dat. Als je daarna de knippersnelheid wil veranderen, dan moet je een onderdeel vervangen – soldeerbout erbij. De combinatie van hard- en software zorgt ervoor dat je een knipperlicht kan bouwen, waarbij de snelheid van het knipperen veranderd kan worden door het programma aan te passen. En dat maakt de Fabschoolino nou nét even iets leuker dan alleen maar een bergje elektronica.
http://waag.org/nl/project/fabschoolino
https://en.wikipedia.org/wiki/EL84
https://www.arduino.cc/