+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Op het moment dat Open Source Software voor veel mensen een aanlokkelijk alternatief wordt voor het steeds maar weer illegaal kopiëren, komt de International Intellectual Property Association met een wel heel vreemd advies. Volgens de IIPA zou de Amerikaanse regering een aantal landen op een speciale ‘watchlist’ moeten zetten en in de gaten houden of de steun voor open source software toeneemt. Volgens deze organisatie van mensen en bedrijven die veel geld verdienen aan het copyright zijn deze landen zelfs potentieel terroristisch! Heel vreemd, want een land als Nederland dat aktief open source ondersteunt zou ook op die lijst moeten staan.

Copyright is ooit uitgevonden om de inventiviteit en creativiteit te stimuleren. De gedachte was dat iemand die iets uitvindt, een boek schrijft of een kunstwerk maakt, er zeker van moet kunnen zijn dat de vruchten van zijn of haar werk niet door anderen geplukt worden. Dus moet er betaald worden voor het uitzenden van een film, het ten gehore brengen van een muziekstuk en het gebruik van software. Om ons heen zien we dat niet iedereen zich aan deze ooit nobele regels houdt. De Business Software Alliance becijferde vorig jaar dat 41% van alle software – wereldwijd – illegaal gekopieërd is, en dat de financiële stop geraamd wordt op 53 miljard USD. Er is veel geld te verdienen met het terugdringen van software piraterij.

Dat er sinds 1984 een beweging is die zich aktief verzet tegen copyright op software, de Free Software Foundation, kan niemand ontgaan zijn. Browsers zoals Firefox en Chrome worden helemaal gratis geleverd, met het expliciete recht om kopieën te maken en weg te geven. Ook Linux en OpenOffice zijn bekende, geheel gratis en legaal te verspreiden softwarepaketten die steeds meer gebruikt gaan worden. OpenOffice heeft in Amerika een marktaandeel van bijna tien procent, terwijl veel Europese landen zoals Polen en Duitsland al boven de 20% zitten. Indonesië is een van de landen die op de watchlist zouden moeten staan, volgens de IIPA. Omdat de regering ‘gebruik van open source software binnen overheidsorganisaties ondersteunt en daarmee de toetreding van software bedrijven tot de Indonesische markt bemoeilijkt’. Alsof er geen software bedrijven zijn die zich specialiseren in Open Source… zoals het  Red Hat, IBM, Sun/Oracle, om maar een paar te noemen.

De IIPA schiet haar doel – het terubrengen van illegaal gekopieërde software – voorbij door zowel de consument als de overheid te dwingen gesloten – en dus dure – software aan te schaffen en door te proberen de enorme innovatieve kracht achter open source te blokkeren.