+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Het COVID-19 virus, ofwel ‘corona’ is een wereldwijde epidemie (een pandemie). Wetenschappers bestuderen het virus om een vaccin te vinden en dat doen ze met… open source.

IDSeq (Infectious Disease Sequencing Platform) is een open source ‘DNA-scanner’. Het is een wereldwijd software platform om het DNA van viri te scannen en informatie te verzamelen die helpt om die te neutraliseren. IDSeq valt onder het Chan Zuckerberg Initiative, van het echtpaar Chan-Zuckerberg (de eigenaar van Facebook).

Ook Bill en Melinda Gates (van Microsoft) doen mee, en geven geld voor kleine scanners die artsen mee kunnen nemen in het veld. Als een infectie wordt geconstateerd kan het bloed van de patient gescand worden en de resultaten worden in de cloud gezet via Internet. Daar komen ze in een grote database terecht die iedereen kan doorzoeken.

Dat doorzoeken gebeurt steeds meer door Kunstmatige Intelligentie (AI) en Deep Learning software, die veelal ook open source is.

Naast de Chan-Zuckerberg Biohub is er ook een organisatie die vanuit Parijs werkt: Just One Giant Lab (JOGL). Dit initiatief deelt software, methodieken, data en resulaten wereldwijd (open source en open research). Speciaal voor COVID-19 is er een Open Lab Notebook waar alle bevindingen in te vinden zijn. Artsen, epidemologen: U kunt daar direct zelf informatie aan toevoegen!

Er is een overzicht van alle open source COVID-19 initiatieven te vinden op tinyurl.com/th6j3nt en Openstreetmap wordt veelvuldig gebruikt om de verspreiding van het Corona virus te registreren.

Genoeg aanleiding om open source serieus te nemen bij de bestrijding van Corona en andere infectieziekten!

idseq.net
github.com/chanzuckerberg/idseq-dag
tinyurl.com/regvco2
app.jogl.io/project/118
tinyurl.com/yx65tsaf
healthmap.org/covid-19
mapbox.cn/coronavirusmap