+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

OpenSCAD is software voor het maken van 3D CAD-objecten. Het is open source, en gratis beschikbaar voor Linux, Windows en MacOS. (CAD: Computer Assisted Drawing)

In tegenstelling tot de meeste open source software voor het maken van 3D-modellen (zoals het veelgeprezen Blender), richt OpenSCAD zich op de CAD-aspecten van het ontwerp in plaats van de artistieke aspecten. Dit kan dus de toepassing zijn waar u naar op zoek bent wanneer u van plan bent 3D-modellen van machineonderdelen te maken, maar waarschijnlijk niet de juiste keuze voor het maken van 3D animaties of films.

OpenSCAD biedt twee modelleringstechnieken: ten eerste is er CSG (Constructieve Solide Geometrie) en ten tweede is er extrusie van 2D-contouren. Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal (zoals plastic) door een mal geperst wordt. In de mal zitten één of meerdere complex gevormde gaten die het uiteindelijke staafmateriaal, het extrusieprofiel, vormt. Voor het formaat van de databestanden worden Autocad DXF-bestanden gebruikt. Naast DXF-bestanden kan OpenSCAD 3D-modellen lezen en maken in STL en OFF dataformaat, twee gangbare bestandsformaten voor 3D modellen.

OpenSCAD werkt dus op alle soorten computers, is gratis, en kan 3D modellen maken in bestandsformaten die begrepen kunnen worden door 3D printers, lasersnijders en CNC-freesmachines.

openscad.org