+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Absoluut de topper van het Karnaval 2020 is de app ‘Und’e kabes ta?’.

Als je deze app op je telefoon installeert kun je precies zien waar de kop (kabes) van de carnavalsstoet zich bevindt. En dat is heel handig, want je weet maar nooit wanneer de optocht van start gaat. Wil je weten hoe laat de stoet in ‘Hanchi Polar’ aankomt? Gewoon even op je telefoon kijken en je ziet direct waar ze zijn. Ook de achterkant van de parade wordt netjes aangegeven.

Complimenten voor ICTUAL, het bedrijf dat deze app heeft gemaakt. De app zelf is helaas geen open source, voor zover ik kon nagaan, maar maakt wel gebruik van Openstreetmap, de open source kaart van de hele wereld.

Openstreetmap is de ‘wikipedia’ van landkaarten. Iedereen kan als vrijwilliger de kaart intekenen. Dat gebeurde ook op Curaçao in 2013. De Openstreetmap-expert Milo van der Linden kwam naar Curaçao en tekende met 12 leerlingen en 5 docenten,  in drie dagdelen, het Rifgebied te Otrobanda in. Daarna zijn er vele vrijwilligers van over de hele wereld bezig geweest om de kaart aan te vullen. Alle gebouwen en straten die je in de app ziet zijn door gewone mensen, zoals U en ik, op de kaart gezet.

Als je hetzelfde gebied op Google Maps bekijkt, zie je geen enkel gebouw en sommige straten zijn half afgemaakt. Bovendien kost Google Maps geld voor elke keer dat je er gebruikt van maakt. De makers van de app hebben dus flink bespaard door Openstreetmap te gebruiken.

Nog lang niet alle wegen en gebouwen zijn ingevuld. Maar het is relatief eenvoudig om een wijk of de omgeving van een school of bedrijf in te tekenen. En hartstikke leuk! Wordt het niet eens tijd dat we heel Curaçao op de kaart zetten?

undekabesta.com
openstreetmap.org
vimeo.com/117487180