+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Als je een rekening bij de bank opent, moet je je geboortedatum opgeven, en of je man of vrouw bent. Waarom eigenlijk?

Misschien is het handig om een brief te kunnen beginnen met ‘Dhr’ of ‘Mevr’. Maar het is vast ook handig om alleen mannen tussen 40 en 45 een folder toe te sturen voor een lening om een sportauto te kopen.

Is je geboortedatum echt nodig om een bankrekening te openen? Eigenlijk niet, zolang je je kan identificeren (bijvoorbeeld met je paspoort). Om je identiteit vast te stellen is een geboortedatum niet nodig.

Zo’n stukje persoonsgegeven noemen we een ‘attribuut’. IRMA is ontwikkeld om die persoonsgegevens te beschermen en alleen maar informatie te geven die echt nodig is. Zo geeft IRMA antwoord op de vraag: ‘is deze persoon ouder dan 65’ maar zonder de geboortedatum vrij te geven. Je kiest dan zelf om een bepaald attribuut wel of niet aan een bank, zorgverzekeraar, of webwinkel te geven.

IRMA staat voor: I Reveal My Attributes. IRMA stelt je in staat om online, via een app op je smartphone, bepaalde attributen wel te laten zien (“ouder dan 65”), maar ook om andere attributen juist niet te laten zien (geboortedatum, geslacht, of telefoonnummer). IRMA beschermt daarmee je privacy.

De gemeente Nijmegen heeft een groep inwoners de mogelijkheid gegeven om hun gegevens uit de Basisregistratie Personen op te vragen en deze te gebruiken voor hun ‘digitale identiteit’ in de Irma-app. Door in te loggen met Irma hoeft iemand geen gebruikersprofielen meer aan te maken op allerlei websites en apps.

IRMA is ontwikkeld door de stichting ‘Privacy by Design’ van hoogleraar Bart Jacobs van de Radboud Universiteit. IRMA is open source, zodat niet alleen je attributen geheim blijven maar iedereen kan controleren dat de sofware geen achterdeurtjes bevat.

irma.app
privacybydesign.foundation
tinyurl.com/u6zzrte
github.com/privacybydesign