+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Terwijl in Curaçao het gebruik van Open Source en Open Data nog nauwelijks bespreekbaar is, worden er in Nederland grote stappen gezet. ‘Common Ground’ (gemeentegrond) is een initatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening te creeéren voor het uitwisselen van gegevens.

Het huidige systeem werkt niet goed, want dat is gebaseerd op vele verschillende closed source oplossingen die in elke gemeente weer anders zijn en een goede uitwisseling van gegevens in de weg staan. En dat heeft een negatief effect op de gemeentelijke dienstverlening.

Om beter met gegevens om te kunnen gaan, wordt data gescheiden van software, en slechts 1 keer opgeslagen. Bovendien is de data ‘open’ in zoverre de privacywetgeving dit toelaat.

Er wordt gezamenlijk software ontwikkeld, die door alle gemeentes gebruikt kan worden, zodat niet iedere gemeente zijn eigen (dure) software hoeft te maken. Daarbij wordt zoveel mogelijk software open source gemaakt, waardoor er transparantie ontstaat en waardoor de markt niet meer dicteert wat wel en niet kan, en de prijzen lager worden. Het ‘vendor lock-in’ principe wordt daarmee gedwarsboomd wat leidt tot goedkopere en veiligere software, die door verschillende partijen onderhouden kan worden.

Men werkt via ‘agile’ softwareprincipes, waarbij steeds kleine stapjes genomen worden naar een eindproduct, in plaats van enkele jaren aan een nieuwe versie te werken die dan ingevoerd moet worden en tot veel chaos leidt.

Dit is in ons land ondenkbaar!

Neem de software van de belastingdienst, die gebouwd wordt door 1 bedrijf, dat zoveel mogelijk de regie naar zich toetrekt waardoor elke wijziging alleen door dat bedrijf gedaan kan worden, en de belastingdienst zich blauw betaalt. En als de belastingdienst zich blauw betaalt, doen wij dat ook.

commonground.nl
tinyurl.com/w32nf6t