+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

De meeste mensen hebben een hekel aan het vak statistiek als ze gaan studeren.

Toch heeft bijna iedereen die een wetenschappelijk onderzoek doet statistiek nodig. Ook de overheid, het bedrijfsleven en natuurlijk het CBS. Daarom wordt er op HBO-opleidingen veel aandacht aan besteed. Er zijn verschillende soorten statistiek en dus ook verschillende softwarepaketten.

Het meest gebruikt is het gesloten pakket ‘SPSS’. Dit programma wordt op veel hogescholen gebruikt, geleend, en gekopieerd. Het is een krachtig programma maar helaas geen open source, en de data wordt niet opgeslagen in een open standaard.

Met andere woorden, als je eenmaal in SPSS werkt kan je niet makkelijk overstappen, en ook gegevens van anderen kan je alleen maar gebruiken als je zelf ook SPSS koopt. En dat is best duur, rond de 1400 USD (maar er zijn wel kortingen voor de educatieve sector).

De open source tegenhanger heet… PSPP. Het kan ongeveer hetzelfde als SPSS maar het is gratis en open. Andere open source pakketten zijn gretl, R, en de meer algemene wiskundepakketen zoals SAGE.

Op Wikipedia staat een mooie lijst met open en gesloten statistische software, waarbij vooral opvalt dat de gesloten pakketten vaak erg duur zijn. Het pakket ‘R’ biedt veel meer mogelijkheden voor statistische analyse, terwijl PSPP veel op SPSS probeert te lijken.

Voor studenten is de aanschaf van SPSS vaak te duur en sinds kort beveelt de UNA het open source pakket PSPP aan. In combinatie met LimeSurvey, eveneens open source, biedt het voor onderzoek twee gratis, maar kwalitatief goede tools.

Studeren wordt opeens goedkoper!

gnu.org/software/pspp/
limesurvey.org/
r-project.org/