+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Sinds een tijdje ben ik weer aan het schaken, online wel te verstaan. Dat is best leuk maar ik bak er niet veel van. Op lichess.org kan je makkelijk een tegenstander vinden en anders kan je tegen de computer spelen. De computer waar ik altijd tegen verlies heet ‘Stockfish’. En wie schetst mijn verbazing dat het een compleet open source schaakprogramma is.

Stockfish is de opvolger van het Glaurung, in 2004 ontwikkeld en genoemd naar een draak uit Tolkiens ‘In de Ban van de Ring’. Glaurung en Stockfish maken gebruik van de Universal Chess Interface (UCI), een (open) protocol dat in 2000 het licht zag en schaakprogramma’s in staat stelt te communiceren met user interfaces.

Stockfish is dus geen compleet schaakprogramma, want het heeft geen ‘schaakbord’ waar je ‘stukken’ op kan zetten. Stockfish berekent alleen de zetten en geeft die via de UCI door aan een visueel programma, met een schaakbord, stukken, geluidjes, scoreteller enzovoort.

Lichess is zo’n ‘graphical user interface (GUI)’ die op de achtergrond Stockfish gebruikt. Andere GUIs zijn: Scid, Cute Chess, eboard, Arena, Sigma Chess, Shredder, Chess Partner en Fritz. Sommige van deze GUIs zijn zelf weer open source, zoals Cute Chess en Zentropy. Sommige anderen zijn wel gratis, maar niet open.

Als je wil leren schaken, dan kan dat met behulp van boeken, schaakclubs, of met de vele videos die op YouTube te vinden zijn. Mijn favoriet is Agadmator, die honderden videos van schaakwedstrijden analyseert, ook spellen tussen Stockfish en diverse grootmeesters.

Als je wil leren hoe je een schaakprogramma kan bouwen, open dan de source code van stockfish. Veel plezier!

lichess.org
github.com/official-stockfish
stockfishchess.com
youtube.com/user/AGADMATOR