+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Free Software! Ik blijf het maar herhalen en de meeste mensen kijken mij aan of ik niet goed wijs ben.

Is het open source fotobewerkingsprogramma ‘GIMP’ echt ‘net zo goed’ als het closed-source Adobe Photoshop? Nee! Of… nou ja in sommige dingen is het beter.

Waarom zou je GIMP gebruiken in plaats van Photoshop? Voor ‘gewone’ mensen is GIMP net zo goed. Voor webdesigners is het perfect. Maar voor mensen die grote posters maken, die naar de drukker moeten, is Adobe nog steeds net iets beter.

Adobe maakt niet alleen Photoshop, maar ook Indesign. De open source versie van Indesign heet Scribus. is Scribus net zo goed als Indesign? Nee, maar je kan er best mooie flyers en posters mee maken.

Adobe Illustrator is dé tool om vector graphics mee te maken, maar dat kan ook heel goed met Inkscape. Inkscape is open source en natuurlijk gratis net zoals Scribus en GIMP.

Hoe professioneel moet je zijn om de Adobe versies van deze programma’s te gebruiken? Best wel heel erg professioneel.

In het onderwijs kan je alles van Adobe gerust vervangen door open source. Het gaat er tenslotte niet om dat je leert hoe je één bepaald programma gebruikt, maar om de achterliggende ideeën.

En stel dat je in Venezuela woont. Dan heb je opeens geen licentie meer voor het gebruik van Adobe producten, omdat de USA besloten heeft om handel met dat land te boycotten. Dan kan je opeens niks meer, behalve open source gebruiken.

En hoe meer mensen open source gebruiken, hoe beter de software wordt. Investeer dus in open source, ook al is het voor jou als super-professional misschien af en toe wat lastiger. Uiteindelijk wordt je software vrij, en gratis, en de beste software in de wereld.

tinyurl.com/yyuar8ho
tinyurl.com/y6dgzmz8
scribus.net
inkscape.org
gimp.org