Begin augustus schreef ik een stukje over open source risicoanalyse software. Een paar dagen geleden zag ik in de krant een artikel over rampscenario’s en hoe ons land daarop zou kunnen anticiperen. Ik ben benieuwd of de heer Lesley Fer die column gelezen heeft, en wat voor software het Rampenbestrijdingsteam heeft gebruikt, en vooral wat die software gekost heeft. En zo ben ik ook benieuwd of onze mobiele telefoon aanbieders de column van vandaag lezen. Omdat er geen ‘vind ik leuk’ knop bestaat voor krantenartikelen, zullen we het wellicht nooit weten…
SPRINT, dat ongeveer een achtste van de Amerikaanse mobiele markt beheerst, heeft veel te winnen met het bestrijden van fraude. Sprint is in zee gegaan met een open source oplossing: Elastic Stack. Dit open source programma helpt Sprint om fraude te verminderen met maar liefst 90%. Elastic Stack is een programma dat logbestanden analyseert.
Elk stukje software op internet houdt verschillende gegevens bij. Een website bijvoorbeeld, houdt bij hoe laat, vanaf welk IP-adres, welke pagina opgevraagd wordt. Telefoonbedrijven houden bij hoe laat, vanaf welk nummer, naar welk nummer gebeld wordt. Dat zijn – per minuut – nogal wat gegevens. Het analyseren van die gegevens is geen mensenwerk meer. Computers kunnen die gegevens rangschikken, sorteren, en vreemde patronen herkennen. Ook banken hebben dat soort software nodig.
Een simpel voorbeeld: als een bepaald telefoonnummer elke minuut een ander telefoonnummer belt, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Of als datzelfde telefoonnummer opeens 60 keer op een dag naar Spanje belt. Of als er opeens op één dag twee miljoen emails verstuurd worden vanaf een bepaald emailadres… Elastic Stack detecteert dit soort vreemd gedrag en stuurt berichten naar de systeembeheerders en managers.
Fraude kan dus verminderd worden door open source software. Dit kan voordelig zijn voor telefoonbedrijven, banken, en zelfs voor het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.
tinyurl.com/y8jkmbrx
elastic.co/products
tinyurl.com/n2g9crm