De Google Chromebook werkt op ChromeOS. Dat is het operating system dat Google zelf ontwikkeld heeft, op basis van GNU/Linux. ChromeOS is slechts gedeeltelijk open source (ongeveer 95%) maar GNU/Linux is 100% open source. Ook het door Google ontwikkelde Android is gebaseerd op Linux. ChromeOS is een browser-based OS, dat wil zeggen dat je alles via de browser doet (Google Chrome). Je kan dus geen software downloaden op ChromeOS. Daar gaat nu verandering in komen, volgens Google. De mogelijkheid om Linux programma’s te installeren komt er binnenkort aan. Daardoor wordt ChromeOS nog krachtiger dan het al was, want behalve browser-based software kan je met ChromeOS ook Android apps gebruiken, en binnenkort ook programma’s zoals fotobewerkingsprogramma The Gimp en editors zoals Atom.
Ook Microsoft, die in de jaren ’90 vond dat Linux een ‘kankergezwel’ was, brengt voor het eerst een eigen versie van Linux uit. Omdat Linux open source is kan elk bedrijf een eigen versie uitbrengen, en Microsoft doet dat onder de naam ‘Azure Sphere OS’. Azure Sphere speelt in op de vloedgolf aan Internet of Things (IoT) aparatuur die vaak inherent onveilig is. Door Linux als operating system te gebruiken op deze apparatuur en die te integreren met Cloud-diensten en Windows 10, wil Microsoft een veiliger IoT creeëren op basis van Linux.
Linux is het meest gebruikte operating systeem voor supercomputers, en de ‘Cloud’ draait voor 90% op Linux. Bijna alle netwerkapparatuur zoals routers, firewalls en wireless access points draaien op Linux. Miljoenen Android telefoons en straks dus ook miljoenen IoT apparaten draaien op Linux. De vraag is: wat draait er eigenlijk niet op Linux? En als je een carriére in IT wil, waar moet je je dan in verdiepen? Juist: Open Source en Linux.