+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Als je open source en gesloten source software als tegenpolen ziet, en je net doet of er een strijd is tussen die twee modellen, dan kun je het gerust een nederlaag voor open source noemen: De duitse stad München gaat, na 10 jaar, weer terug naar Windows.

Daar staat tegenover dat München 10 jaar geleden voor een enorme overwinning zorgde door het charme-offensief van Steve Ballmer af te slaan en met alle 26.000 PC’s over te stappen op open source software. Er werd een speciale versie van Linux gemaakt die LiMux heet, en de ambtenaren gingen over op LibreOffice. Dit bespaarde ongeveer 10 miljoen Euro. Maar sinds vorige maand heeft de gemeenteraad besloten om toch weer op Windows over te stappen. Dit kost 50 to 100 miljoen Euro.

Wat zijn de redenen dat München gesloten software gaat gebruiken? Eén van de redenen is dat het moeilijk is om documenten met andere organisaties uit te wisselen, omdat die andere organisaties gesloten software (MS Office) gebruiken. En dat is de wereld op zijn kop.

Stel dat auto’s op vervuilende brandstof rijden, bijvoorbeeld benzine of diesel. Iemand die in een auto rijdt die alleen schone brandstof gebruikt, zoals alcohol of plantaardige olie, heeft een probleem, want er zijn niet overal tankstations die iets anders dan benzine of diesel leveren. Als die persoon dan besluit om toch maar weer in een auto te gaan rijden die vervuilend is en het milieu veel schade toebrengt, dan voel je direct aan: hier wordt de wereld niet beter van.

En zo is het met software ook. Software die niet afhankelijk is van een monopolie, software die vrij is van achterdeurtjes en het ongemerkt verzamelen van gegevens, en software die door iedereen en voor alles gebruikt kan en mag worden, is beter voor de wereld.

https://opensource.com/government/14/5/how-munich-switched-15000-pcs-windows-linux
https://www.techrepublic.com/article/end-of-an-open-source-era-linux-pioneer-munich-confirms-switch-to-windows-10/