‘Linus is een kanker’. Het is juni 2001 en Steve Ballmer, CEO van Microsoft Corp., zegt dat open source de software industrie zal vernietigen. Fast-forward naar 2017, waar de grootste software bedrijven niet alleen open source gebruiken en ondersteunen, maar zelfs delen van hun eigen software vrijgeven. Via IBM, die al in 2000 een miljard dollar in open source investeerde, naar Google, die een wereldwijd advertentienetwerk bouwde op basis van open source programma’s. Apple kwam in 2002 met OS X, gebaseerd op FreeBSD, een op UNIX gebaseerd open source besturingssysteem. Google kwam in 2008 met Android, op Linux gebaseerd, voor smartphones en tablets. Chrome en Firefox zijn open source en Safari is gebaseerd op Webkit. De lijst is werkelijk eindeloos.
Open source is van een randverschijnsel ‘voor hippies en communisten’ opgeklommen tot de wereldstandaard in software ontwikkeling. Steve Ballmer is al lang weg als topman van Microsoft en vervangen door Satya Nadella, die er sinds 2014 de scepter zwaait. Nadella heeft verklaard dat Microsoft open source met open armen verwelkomt. Een flinke ommezwaai sinds het manische gebrabbel van Steve Ballmer.
Microsoft heeft niet alleen vele bijdragen geleverd aan open source maar ook delen van Microsoft software vrijgegeven. En sinds kort zijn de open source operating systemen Ubuntu, Fedora en Suse beschikbaar in de Windows Store. Dat betekent dat iedereen deze systemen kan installeren binnen Windows. Dit was altijd al mogelijk via virtualisatie, maar Windows heeft nu een speciale Linux omgeving ingebouwd waardoor het allemaal nog makkelijker wordt. Linux programma’s kunnen dus straks op Windows draaien. Google heeft in haar Chromebook, een op Linux gebaseerde laptop, de mogelijkheid ingebouwd om Android apps te installeren. En in feite zijn we nu bijna in een tijdperk aangeland waar alle software op alle systemen kan werken. Nog niet helemaal, want Apple en Windows software draait nog niet op andere systemen, maar Android software (apps) kunnen nu via Chrome en Linux op Apple en Windows aan de slag. Nog een paar jaar en je ‘app’ draait op alle platforms, van Windows PC’s tot Apple iPads en Samsung smartphones. De ‘open software’ wereld wordt werkelijkheid, en de gebruiker kiest apps niet meer op basis van systeemsoftware, want ze draaien overal!