+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Het Internet bestaat uit nummers, zoals 190.88.140.65 en 148.251.25.166 en nog ruim 4 miljard van zulke ‘IP-adressen’. Mensen kunnen al die getallen maar moeilijk onthouden, dus is er een systeem dat ‘youtube.com’ aan 216.58.195.142 koppelt en 199.83.131.131 aan uoc.cw. Dat systeem heet het Domain Name System (DNS).

In het begin van het Internet was er nog geen DNS en moesten de systeembeheerders zelf een lijst bijhouden. Maar hoe meer en hoe sneller er nieuwe computers op het Internet aangesloten werden, hoe moeilijker dat werd, en voilá, DNS was geboren.

In het begin van DNS was er niet veel keuze: een domein moest eindigen op mil, edu, gov, int, com, net of org. Toen dat niet genoeg bleek, kreeg elk land een eigen code. Nederland was het eerste land, met .nl als ‘country code top level domain’ (ccTLD). Andere landen volgden, en sinds 2010 beschikt Curaçao over de ccTLD ‘cw’. De registratie van al die domeinen werd per land overgelaten aan een organisatie die daar meestal speciaal voor in het leven geroepen werd. In Nederland is dat de Stichting Internet Domein Namen (SIDN) en in Curaçao is dat de ‘CW Registry Curaçao’, een onderdeel van de University of Curaçao. Als je dus ‘koploper.nl’ wil registreren kan dat via SIDN en als je ‘koploper.cw’ wil registreren moet je bij de UoC zijn.

Twintig jaar geleden bestonden er allerlei regels waar je aan moest voldoen, zoals ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Deze regels zijn bijna overal losgelaten, behalve bij ons op Curaçao, waar we dus 20 jaar achterlopen op een moderne ccTLD registratie. Maar niet getreurd! Google, dat zelf ook domeinen registreert (.google) heeft de software open source gemaakt onder de naam Nomulus. Deze software kan gebruikt worden om bij te houden wie de eigenaar van een domein is, wanneer het domein verloopt en het heeft een ingebouwde WHOIS server.

Wat willen we nog meer? Gratis, open source, cloud-based ccTLD domein registratie. UoC, grijp je kans om ons uit de middeleeuwen te halen!

https://github.com/google/nomulus
sidn.nl
http://www.uoc.cw/ictssite/index.php/domreg/registering-a-cw-domain/register
https://techcrunch.com/2016/10/18/google-open-sources-the-code-that-powers-its-domain-registry/