De Central Processing Unit of CPU is het ‘hart’ van elke computer. Een 2.1 gigaHerz Quadcore Xeon is een heel verschil met een 1 megaHerz 6502, zullen we maar zeggen. Ongeveer het verschil tussen de motor in de nieuwste Ferrari en die van een Solex brommer. Maar net zoals je het wel uit je hoofd zou laten om zelf een motor voor je auto te bouwen, kom je ook niet gauw op het idee om een CPU te maken.
CPU’s worden gemaakt in grote fabrieken die in een ver land staan, ontworpen door honderden mannen in witte jassen en gebouwd door robots. Maar ook hier slaat open source onverbiddelijk toe. Er is inmiddels een hele lijst met open source CPU specificaties, zoals OpenSPARC, OpenRISC, RISC-V en sinds kort OpenPiton.
Meestal worden deze projecten op universiteiten bedacht en uitgewerkt, om van te leren, maar deze ontwerpen kunnen wel degelijk in een echte chip worden omgezet en ingezet worden in computerprojecten waarbij intensief gerekend moet worden. Is je ontwerp klaar en getest, dan kun je beginnen aan het ‘tape-out’ proces. De digitale blauwdruk van je nieuwe chippie stuur je dan naar een Foundry, dat is een fabriek in een ver land, waar de door jou ontworpen CPU geproduceerd wordt (door robots natuurlijk). Dit kan ook in kleine hoeveelheden, en dan moet je denken aan enkele honderden guldens per chip.
Open Source maakt het mogelijk dat je tijdens je studie precies leert hoe een CPU in elkaar zit, en stelt je in staat om goedkoop een chip te produceren. En dat is altijd handig!
parallel.princeton.edu/openpiton
https://en.wikipedia.org/wiki/Central_processing_unit
https://www.sifive.com/
http://www.oracle.com/technetwork/systems/opensparc/index.html
http://www.pcworld.com/article/3111693/hardware/open-source-25-core-chip-can-be-stringed-into-a-200000-core-computer.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Tape-out
https://en.wikipedia.org/wiki/Foundry_model
http://www.adapteva.com/andreas-blog/semiconductor-economics-101/