Machine learning is een deelgebied van de informatica dat voortkwam uit de studie van patroonherkenning en kunstmatige intelligentie. Arthur Samuel zei in 1959: machine learning geeft computers de mogelijkheid om te leren zonder dat ze expliciet worden geprogrammeerd. Dat klinkt misschien eng, maar aan de andere kant is het hartstikke handig voor zelfrijdende auto’s en allerlei andere toepassingen.
Machine learning is namelijk niks anders dan een systeem dat uit heel veel data een model kan maken en daar gedrag aan kan koppelen. Een zelfrijdende auto, zoals Tesla en Google die aan het maken zijn, moet midden op een drukke verkeersweg een situatie inschatten, en daar (veilig) naar handelen. Met het ‘gewone’ programmeren lukt je dat niet, want je zou dan een eindeloze lijst moeten opstellen van situaties, en welke reactie daar bij hoort. Als er een auto links van je rijdt, en er staat een vrachtauto voor je op de weg in brand, neem dan gas terug, zou één van die regels kunnen zijn. Maar wat als er geen auto links van je rijdt? Of wat als er rechts nog een rijbaan is? En zo groeit de lijst voor deze rare situatie al gauw tot miljoenen mogelijke regels.
Door gebruik te maken van machine learning, kan de computer in zekere zin zelf deze regels maken (alleen worden ze niet vooraf gemaakt, maar ter plekke, terwijl de situatie zich voordoet). Het is grappig om te zien dat er over machine learning heel veel gratis cursussen zijn (op online universiteiten) en dat er veel software beschikbaar is. Onder andere Tensorflow, dat in November 2015 door Google open source gemaakt werd, en PredictionIO, dat zich specialiseert in computers die voorspellingen maken op basis van een hele berg gegevens.
Machine Learning is een wetenschappelijke discipline; een heleboel wiskunde en wat programmeercode. Of studenten hun huiswerk wel of niet op de iPad doen, heeft er niets mee te maken.
https://en.wikipedia.org/wiki/Machine_learning
http://openclassroom.stanford.edu/MainFolder/CoursePage.php?course=MachineLearning
http://googleresearch.blogspot.ca/2015/11/tensorflow-googles-latest-machine_9.html