Eind 1990 was er een ‘browser-oorlog’ tussen Netscape Navigator en Internet Explorer. Voor wie anno 2015 het woord ‘browser’ niet kent: dat is de software waarmee je op internet rondreist. Tegenwoordig zijn er vele browsers, om even een paar te noemen: Firefox, Chrome, Opera en Safari.
Eind jaren 1990 waren er eigenlijk maar twee: De Navigator van Netscape, een bedrijf van twee studenten die de browser bij wijze van spreken uitgevonden hebben, en Internet Explorer, een gedrocht van Microsoft dat werd toegevoegd aan Windows nadat Bill Gates had toegegeven dat hij zich vergist had en internet wel degelijk een nieuw wereldwijd fenomeen zou worden.
Omdat Explorer gratis en automatisch bij Windows werd geleverd en dus op 99% van elke nieuwe PC of laptop aanwezig was, werd Navigator al snel uit de markt verdrongen. Explorer hield er zijn eigen regels op na, waardoor een website die er in Navigator mooi uitzag in Explorer vaak niet werkte. Netscape zag het schip zinken en besloot in april 1998 de source code van de browser openbaar te maken. De source code werd door de Mozilla Foundation opgepikt en omgevormd tot Firefox, de nummer twee browser in de wereld, sinds Google Chrome de nummer één positie heeft overgenomen.
Chrome haalt bijna de helft, Firefox en Explorer zitten allebei rond één vijfde van alle bekeken webpagina’s. Uit deze interessante geschiedenisles kunnen we leren dat ondanks veel geld en oneerlijke marktpraktijken, de browser van Microsoft nauwelijks nog relevant is, terwijl de open source browsers Chrome en Firefox het heft stevig in handen hebben. Maar let op – de strijd gaat verder, nu er binnen de browser een compleet ander OS kan opstarten. Volgende week meer!
en.wikipedia.org/wiki/Browser_wars
project.waag.org/browssite
gs.statcounter.com
oreilly.com/openbook/opensources/book/netrev.html