Obama wordt weleens de ‘Open Data President’ genoemd. Op de eerste dag in het ovale kantoor liet hij al weten een ongekende openheid te willen creeëren in zijn regering. Op 9 mei 2013 kondigde president Obama een ‘Executive Order’ aan, waarin gegevens verzameld en geproduceerd door de federale regering van de Verenigde Staten meer open en toegankelijk worden voor het publiek. Het doel hiervan is innovatie te stimuleren, economische groei te bevorderen en de overheid transparanter te maken.
De gedachte hierachter is dat informatie een waarde heeft, en dat die waarde vermenigvuldigd wordt als de informatie beter toegankelijk is. Op 9 mei 2014 tekende hij een wet, de ‘DATA Act’, die de federale overheidsorganisaties verplicht om haar uitgaven in open data formaat te publiceren. Daarmee heeft hij dus gezorgd voor een meer transparante overheid. Ook in de begroting van 2016 wordt geld vrijgemaakt voor een meer open regiem wat betreft regerings data – zowel door de regering verzamelde data (onderzoek, statistiek), als door de regering geproduceerde data (begrotingen, uitgaven, subsidies).
Al eerder werden bepaalde gegevens openbaar gemaakt, zoals onder andere meteorologische gegevens. Dit leidde tot een hele nieuwe tak van industrie, zoals ‘the Weather Channel’, diverse adviesdiensten voor de agrarische sector, en nieuwe verzekeringsproducten. Ook het vrijgeven van GPS data (voor plaatsbepaling, iets wat eerst alleen een militaire aangelegenheid was) heeft vele innovaties opgeleverd, zoals navigatiesystemen voor vliegtuigen en populaire op locatie gebaseerde software, zoals Foursquare en vele andere.
Deze nieuwe industrie levert meer dan een biljoen dollars per jaar op. Obama wil daarom meer data vrijgeven, omdat er duidelijk een economische impuls uitgaat van open data. Op Curaçao heerst eerder een cultuur van het vooral beschermen van gegevens. Zo is het nog steeds niet mogelijk een basiskaart van Curaçao te verkrijgen met daarin de grenzen van alle wijken en buurten, of de ruwe data van de census op te vragen. Gegevens over aantallen studenten worden heel selectief verstrekt, en ook de zorgsector op Curaçao zou veel baat hebben bij openbaarheid van bepaalde, niet-privacy gevoelige data.
tinyurl.com/adobama4
en.wikipedia.org/wiki/Open_data
whitehouse.gov/open
opendatanederland.org
developingcaribbean.org