+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Het team van IT-core in Suriname wist de jeugd weer te bereiken door een ‘bouw je eigen robot’ workshop te organiseren. Van 15 tot 19 september 2014 werd er in Paramaribo flink geknutseld. Met LEGO, het wonderlijke plastic uit Denemarken, dat sinds 16 jaar ook programmeerbare robottechnologie aan ouders en kinderen verkoopt onder de naam Mindstorms (NXT, NXT 2.0 en EV3).

Robot Lego, dat is wonderlijk spul. 619 ‘stukjes’ in de doos, waaronder sensors die druk en kleur en licht en beweging kunnen zien en voelen, vormen samen met een micro-computer onbegrensde mogelijkheden. Aangesloten op de gewone PC kan de robot geprogrammeerd worden tot van alles en nog wat: lichtzoekend insect, hondje-op-wielen die achter je aan komt, auto die nergens tegenaan rijdt. De Lego Group heeft zelfs de software die de minicomputer bestuurt open source gemaakt, zodat zowel hobbyisten als professionals deze techniek gebruiken en er ook weer allerlei programma’s voor schrijven die dan ook weer openbaar gemaakt worden.

Een nieuwe Mindstorms kost tussen de 600 en 1200 gulden, maar de oudere versies (RCX) zijn voor rond de 100 gulden al te koop via eBay. Prima educatief speelgoed, waarvan elke school een kast vol zou moeten hebben. En als ouder kan je er ook uren zoet mee zijn! Intussen is er in China ook een bedrijf ontstaan dat zich op zelfbouw robots richt: Makeblock. Het basismateriaal is aluminium, maar Makeblock is te combineren met LEGO. Makeblock biedt een ‘3D-printer-robot’ aan voor 700 USD, die dan dus ook echt 3D printen kan. Ook Makeblock kan met Scratch geprogrammeerd worden. Scratch is intussen de de facto standaard voor educatief programmeren geworden.

it-core.sr/category/robokidz-2
tinyurl.com/adnxtlog
tinyurl.com/legobrick
makeblock.cc