+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Twee weken geleden mocht ik een lezing over open source geven tijdens de ICT Summit in Paramaribo, Suriname. Op de ICT Summmit komen het bedrijfsleven, de overheid, scholen en stichtingen samen om kennis en informatie uit te wisselen. Eén van de non-profit instellingen die vertegenwoordigd was, is de ICT Associatie Suriname (ICT AS).

ICT AS is een branchevereniging, te vergelijken met de Curaçao Information & Communication Association (CICA). De ICT AS heeft 43 leden en is in 2009 opgericht, en is de organisator van de ICT Summit. De ICT AS werkt ook samen met iMMovator, het ‘cross-media network’ uit Nederland. Een andere non-profit is Stichting Probitas. Probitas heeft een brede doelstelling, en zet zich onder andere in voor scholen. Scholen hebben vaak geen of heel weinig geld voor onderhoud van computers, en Probitas voorziet in die behoefte door studenten van de NATIN in te zetten. Zo blijft de prijs laag en krijgen de studenten werkervaring.

NATIN (het Natuurtechnisch Instituut) is een MBO opleiding (2600 studenten) en is in 1973 opgericht. Het NATIN heeft een richting ICT en vandaar dat studenten en docenten aanwezig zijn geweest op de ICT Summit. Eén van de docenten begint volgend schooljaar met het gebruiken van open source in de lessen, omdat hij aan wil sluiten bij de wereldwijde trend van Facebook, Google, en vele andere grote en kleine bedrijven die voordeel halen uit het gebruik van open source. Een andere non-profit is Telesur Multimedia Innovation Laboratory (TMIL), een door Telesur (vergelijkbaar met UTS) gesponsord ‘laboratorium’ voor innovatieve ondernemers, die in de Anton de Kom Universiteit gehuisvest is.

TMIL is een incubator, het helpt ondernemers die met een plan komen op digitaal gebied om dat ook te verwezenlijken. Ik sprak met de initiatiefneemster van SuriYouth, die door TMIL begeleid wordt om haar innovatieve idee, een website speciaal gericht op de surinaamse jeugd, te realiseren. TMIL bood haar naast advies (zoals het bouwen van een website met open source pakket ‘wordpress’) ook ruimte, computers, en internet, waarvan ze vrijelijk gebruik kan maken gedurende de opstartfase.

www.ictsummitparamaribo.com
www.ictassociatie.com
www.immovator.nl
stichtingprobitas.org
www.natin.sr
www.suriyouth.com