Fortigate is een firewall van het bedrijf Fortinet. In 2005 gebruikte Fortinet open source software in Fortigate, maar kwam daar niet openlijk voor uit. De ontwikkelaars van de door Fortinet gebruikte software spanden een rechtszaak aan en wonnen die.
Fortinet heeft er van geleerd en heeft in de licentie voor Fortigate producten een uitgebreide clausule opgenomen met betrekking tot open source. Ook het product Fritz!Box van het bedrijf AVM kreeg te maken met de vrijheid die open source biedt. Fritz!Box is een alles-in-1 oplossing voor thuisnetwerken. Wireless router, firewall, voip, alles zit er in. Een ander bedrijf (Cybits) veranderde de door AVM geleverd software waardoor de Fritz!Box eigenlijk nog beter werd. AVM vond dat niet leuk en begon een rechtszaak. Ze hadden er echter geen rekening mee gehouden dat Cybits alleen de gedeeltes veranderde die onder een open source licentie in de Fritz!Box gebruikt werden, en AVM verloor de rechtszaak. Ook het bedrijf D-link moest er aan geloven, omdat ze een Network Attached Storage (NAS) verkochten met daarin open source software, waarbij ze nalieten de licentietekst te verspreiden.
Als softwaremaker is het dus zaak om goed na te gaan welke licenties er horen bij de open source in uw producten. Er zijn verschillende open source licenties, waarbij de GPL (GNU Public License) de sterkste is en de MIT-licentie en de BSD-licentie veel minder eisen stellen. De MIT-licentie is heel kort: je mag alles (echt alles) met de software doen, zolang je deze licentie er maar bij doet. De GPL eist dat je de source code beschikbaar maakt. Dat is nogal een verschil. Soms is een MIT licentie handiger, soms een GPL of nog een andere licentie. Hoe dan ook, voor softwaremakers een gebied waar nog veel te leren is.
tinyurl.com/adfortigate
gpl-violations.org
opensource.org/licenses