Er moet bezuinigd worden, zoveel is duidelijk. Maar waarop? Welke kosten kan de overheid vermijden en waar moet in geïnvesteerd worden?
Gratis onderwijs is een heet hangijzer. Toevallig was ik deze week in Guyana, een buurland van Suriname, waar het lager en voortgezet onderwijs gratis is. De inschrijving aan de Universiteit kost slechts 600 USD per jaar, inclusief boeken. Het kan dus blijkbaar wel. Bestrijding van inefficiëntie is ook een manier om kosten te besparen. En meestal betekent dat ver doorgevoerde automatisering. Papierloze kantoren. Perfecte onderlinge communicatie. Centraal beheerde servers met ‘thin’ workstations, en zoveel mogelijk web-based applicaties. Uiteindelijk kan volstaan worden met iets als een Chromebook of Android Tablet voor de meeste werknemers. Veel minder onderhoud! Cloud-based oplossingen zijn op de lange duur ook goedkoper.
Een andere post waar flink op bespaard kan worden is licentiekosten. Een hoge ambtenaar rekende mij voor dat het eilandgebied, een paar jaar geleden, ruim 12 miljoen per jaar aan licenties betaalt. En dat was nog vóór ex-premier Schotte naar Trinidad afreisde om plechtig aan het hoofdkantoor van Microsoft te beloven dat ons eiland geen illegale kopieën meer zou gebruiken. Intussen zijn Land en Eiland samengevoegd. Het aantal werkplekken is niet echt afgenomen en ook de scholen betalen meer licentiekosten dan pakweg 5 jaar geleden. Ik schat het bedrag aan licentiekosten op iets tussen 19 en 30 miljoen per jaar, geld wat rechtstreeks naar het buitenland verscheept wordt zonder dat je er echt iets voor terugkrijgt. Als we daar eens op zouden gaan besparen (door meer open source te gebruiken) kunnen we al een groot deel van het gratis onderwijs bekostigen. En wie weet, wel een voorbeeldland worden in het Caribisch gebied.
Ik wens u allen prettige feestdagen en een open en voorspoedig 2014!