Ieder telefoongesprek (vanaf Curaçao) naar het buitenland loopt via de Verenigde Staten. Al het internetverkeer (email, chat) gaat via een onderzeese kabel naar Miami voordat het haar eindbestemming bereikt.
Sinds enige maanden heeft de Republikeinse regering een wet aangenomen, die het afluisteren van dit verkeer legaal maakt. ‘This bill provides the Intelligence Community with effective tools to conduct surveillance of foreign targets outside the United States…’, aldus de Protect America Act. Omdat van tevoren niet bekend is welk emailtje of welk telefoongesprek van belang kan zijn bij een onderzoek naar misdaden en terrorisme, is het wellicht gangbaar dat alles wordt afgeluisterd en er achteraf wordt gefilterd op bepaalde woorden of personen.
Uit onderzoek dat de Europese Unie in 2001 uitvoerde rond het Amerikaanse afluistersysteem ‘Echelon’, blijkt dat deze gegevens gebruikt werden om bedrijfsbelangen in de USA een voordeel te geven boven hun Europese concurrenten. Dat er misbruik gemaakt kan worden van zulke vergaande bevoegdheden staat dus al jaren vast. Met in het achterhoofd de wetenschap dat 99% van al het internationale dataverkeer, inclusief telefoongesprekken, VOiP en email kan worden onderschept door een bevriende doch vreemde mogendheid, dringt de vraag zich aan ons op of de besprekingen tussen staatshoofden, parlementariërs en ambtenaren binnen het Koninkrijk wel ‘onder ons’ kunnen blijven.
Bovenstaande tekst stuurde ik precies zes jaar geleden als ingezonden stuk naar de krant. Ik geloof niet dat veel mensen het serieus namen, toen. Sinds de onthullingen van Snowden weten we (hopelijk) beter. Een rechtstreekse kabel van Curaçao naar Europa zou veel winst opleveren omdat ook andere landen op de Zuid-Amerikaanse continent daar graag gebruik van zouden willen maken. Maar ook onderzeese kabels kunnen afgeluisterd worden. Voor uw eigen bescherming kunt u encryptie gebruiken, zoals OpenPGP (en het programma GNU Privacy Guard). Voor beveiligd mobiel bellen is er WhisperSystems.